Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O ADVOKATURI: Postupak RGZ nezakonit i štetan za advokaturu


Republički geodetski zavod je nedavno na svojoj zvaničnoj internet stranici, kao i na društvenim mrežama i drugim sredstvima javnog informisanja, objavio statističke podatke za mart 2024. godine – liste profesionalnih korisnika, među kojima su i advokati, sa najvećim brojem rešenih predmeta, podnetih i odbijenih zahteva, pozivajući se na Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja ("Sl. glasnik RS", br. 120/2004, 54/2007, 104/2009, 36/2010 i 105/2021), uz napomenu da je svaka objavljena informacija informativnog karaktera i da će ovo ubuduće biti redovna praksa svakog meseca.

Advokatska komora Srbije smatra da je ovakvo postupanje Republičkog geodetskog zavoda apsolutno nezakonito i neizmerno štetno za advokaturu koja je Ustavom Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 98/2006 i 115/2021) definisana kao samostalna i nezavisna služba pružanja pravne pomoći.

Naime, ocena rada advokata je u isključivoj nadležnosti Advokatske komore Srbije i advokatskih komora u njenom sastavu, kao samostalnih i nezavisnih organizacija advokata, i to u specifičnim postupcima predviđenim propisima koji regulišu advokatsku profesiju (disciplinski postupak i postupak kontrole pružanja besplatne pravne pomoći). Samim tim niko drugi, pa ni Republički geodetski zavod, ne sme da vrednuje rad advokata, a pogotovo ne da javno objavljuje rang liste na kojima se pod punim imenom i prezimenom advokati karakterišu kao uspešni ili neuspešni.

Takođe, jedno od osnovnih pravila Kodeksa profesionalne etike advokata ("Sl. glasnik RS", br. 27/2012 i 159/2020 - odluka US) jeste zabrana reklamiranja i advokati su dužni da ukazuju na ovu zabranu drugim licima. Zato je objavljivanje predmetnih statističkih podataka opravdano uzrokovalo da veliki broj advokata koji se nalaze kako na listi neuspešnih, tako i na listi uspešnih, zahteva od Advokatske komore Srbije da preduzme hitne mere radi zaštite interesa advokata. Stoga je ovo obraćanje prvi korak u borbi za odbranu advokature i očuvanje njene samostalnosti i nezavisnosti.

Pored toga što su ovakvim postupanjem Republičkog geodetskog zavoda grubo prekršeni propisi koji regulišu našu profesiju, povređen je i Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, budući da u konkretnom slučaju ne postoji tražilac informacije, već Republički geodetski zavod samoinicijativno objavljuje podatke u cilju ugrožavanja integriteta advokature. Iz tog razloga Advokatska komora Srbije zahteva da Republički geodetski zavod momentalno prestane sa objavama ove vrste i ukloni do sada objavljene podatke.

Statistika koju daje Republički geodetski zavod je ne samo nedozvoljena, već je i obmanjujuća i nema za cilj prikazivanje realnog stanja stvari, budući da se odnosi samo na prvostepene postupke. Poznato je da ishod postupka ne zavisi samo od rada advokata, naprotiv, u svakom postupku postoji mnogo faktora koji određuju ishod postupka. Takođe,opšte poznato je da pravosnažno okončan predmet može imati potpuno drugačiji rezultat od onog koji neovlašćeno objavljuje Republički geodetski zavod.

Takođe, koristim priliku da ukažem i na činjenicu da Republički geodetski zavod duži niz godina ne želi da uvaži primedbe advokature pa čak i izbegava komunikaciju sa advokatima koji predstavljaju Advokatsku komoru Srbije u radnim grupama koje se formiraju pri Vladi RS ili resornim ministarstvom. Reč advokat se ne spominje ni u jednom predlogu nacrta izmena zakona koje je predlagao Republički geodetski zavod, ali se advokati odjednom pojavljuju u analizama na društvenim mrežama i drugim sredstvima informisanja koje objavljuje Republički geodetski zavod što je apsolutno neprihvatljivo.

Imajući u vidu sve napred navedeno, Advokatska komora Srbije se obratila Republičkom geodetskom zavodu, kabinetu predsednika Vlade Republike Srbije, resornim ministrima i Poverenicima za zahtevom da preduzmu hitne mere iz svoje nadležnosti kako bi se ovo nezakonito i po advokaturu ugrožavajuće postupanje Republičkog geodetskog zavoda momentalno zaustavilo.

Nakon dobijanja obaveštenja o preduzetim merama od strane državnih organa, Upravni odbor Advokatske komore Srbije doneće odluku o eventualnom preduzimanju daljih koraka u cilju rešavanja ovog problema.


Izvor: Vebsajt Advokatske komore Srbije, 18.04.2024.
Naslov: Redakcija