Zastava Bosne i Hercegovine

MMF: Očekivani rast BDP-a Srbije u 2024. godini 3,5 odsto


Međunarodni monetarni fond (MMF) saopštio je da globalna ekonomija očekuje još jednu godinu sporog, ali stabilnog rasta. Snaga SAD će podržati svetski rast, uprkos izazovima kao što su visoka inflacija, slaba tražnja u Kini i Evropi, kao i posledice dva regionalna rata.

MMF predviđa globalni realni rast BDP-a od 3,2 odsto u 2024. i 2025. godini, što je ista stopa kao i 2023. godine. Prognoza za 2024. godinu je povećana za 0,1 procenat u odnosu na prethodnu procenu iz januara, uglavnom zbog značajnog poboljšanja ekonomske situacije u SAD.

Kada je reč o Srbiji, MMF prognozira realni rast BDP-a za 3,5 procenata u tekućoj i 4,5 procenata u idućoj godini. Prema istom izveštaju godišnja inflacija u Srbiji trebalo bi da bude 4,8 odsto u 2024. godini, dok bi u 2025. trebalo da opadne na 3,1 odsto. Stopa nezaposlenosti će se neznatno promeniti, sa 9,4 odsto u tekućoj, opašće na 9,3 odsto u idućoj godini.

“Pokazalo se da je globalna ekonomija prilično otporna”, izjavio je glavni ekonomista MMF-a, Pjer Olivije Guranša (Pierre-Olivier Gourinchas), dodajući da su mnoge zemlje opovrgle sumorne prognoze o recesiji dok su centralne banke povećavale kamatne stope da bi se borile protiv inflacije.

U izveštaju MMF-a se takođe navodi da mnoge zemlje pokazuju manje negativnih posledica pandemije Covid-19 i krize životnih troškova, brže se vraćajući na nivo proizvodnje pre pandemije nego što je ranije prognozirano.

MMF je direktno kritikovao Vašington, navodeći da je nedavna izvanredna uspešnost SAD u poređenju s drugim razvijenim ekonomijama delom podstaknuta neodrživom fiskalnom politikom. “Izvanredna nedavna performansa SAD svakako je impresivna i glavni je pokretač globalnog rasta. Međutim, to takođe odražava jake faktore tražnje, uključujući fiskalni pristup koji je neskladan sa dugoročnom fiskalnom održivošću”, navodi MMF.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Biznis, Vladimir Jokanović, 16.04.2024.
Naslov: Redakcija