Zastava Bosne i Hercegovine

PRAVA U SLUČAJU POVREDE NA JAVNOM MESTU


Nedavno je u Beogradu povređen biciklista nakon što je na njega pala metalna ograda starog "buvljaka". Zašto je ovaj prostor nebezbedan i koja su prava građana kada dođe do ovakve nesreće? Advokat Miladin Zečević kaže da bi građani u sličnoj situaciji trebalo odmah sve da prijave policiji i podnesu tužbu kako bi ostvarili svoja prava.

Podsećamo, metalna konstrukcija je prilikom malo jačeg vetra pala na biciklistu i povredila ga. Ono što je važno reći jeste da se mesto nalazi na samo metar od autobuskog stajališta gde saobraćaju autobusi sa brojem 94 i 95.

Šta kada građani pretrpe ovakvu štetu i da li im neko nešto duguje – da li je to grad ili firma koja je kupila zemljište, ali i kakve pravne posledice te institucije i kompanije mogu da snose proverili smo sa advokatom Miladinom Zečevićem.

On je na pitanje kakva su prava oštećenog, u ovom slučaju bicikliste, rekao da je bitno znati da se u ovom postupku i u ovoj situaciji radi o odgovornosti od opasne stvari.

“Dakle, to je objektivna odgovornost i tu odgovornost nosi lice koje je imalac, odnosno držalac te opasne stvari. U konkretnoj situaciji lice biciklista koje je pretrpelo štetu, svoja prava može ostvariti u parničnom postupku pred stvarno i mesno nadležnim sudom, gde će pokrenuti postupak radi naknade štete”, kaže advokat.

Objašnjava i da je u konkretnoj situaciji došlo do prouzrokovanja materijalne i nematerijalne štete. “Nematerijalna šteta se ogleda u pretrpljenom bolu, odnosno strahu, a materijalna šteta je, recimo, uništenje ili oštićenje neke njegove stvari, da li kacige, recimo, ili samog bicikla”, dodaje.

“Sam postupak je efikasan i jako kratko traje, svega na par ročišta se sve to završava”, naveo je Zečević i dodao da se same činjenice utvrđuju na osnovu veštačenja ortopeda-traumatologa ili neuropsihijatra.

“Ali jako bitna stvar da se naglasi je da ovde se mora dokazati uzročno-posledična veza između samog događaja i pretrpljene štete, koja se takođe dokazuje u tom parničnom postupku”, dodaje.

Advokat preporučuje svima koji su oštećene u sličnim postupcima, da odmah nakon kritičnog događaja obaveste policiju radi eventualnog začinjavanja zapisnika i kasnije vođenja krivičnog, odnosno prekršajnog postupka protiv lica koja je tu štetu prouzrokovalo.

Na pitanje ko u ovom konkretnom slučaju može biti odgovoran i da li je to grad Beograd, ili su to gradske pijace, s obzirom na to da su se ovde nalazile – odnosno stari buvljak, ili pak firma koja je ovo zemljište kupila, advokat kaže:

“Pa postoje situacije koje isključuju odgovornost. Dakle, to može da bude neka viša sila gde se određene okolnosti nisu mogle predvideti ili isključiti. S toga se ne bih izjašnjavao ko može u ovoj situaciji biti odgovoran za ovu štetu, ali svakako držalac, odnosno imalac te opasne stvari, u ovoj konkretnoj situaciji ograde, je to lice koje je odgovorno za prouzrokovanu štetu”, naveo je Zečević.

Dakle, potrebno je sve prijaviti policiji i podneti tužbu kako bi se ostvarila prava, zaključuje.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt N1, Tamara Urošević, 25.04.2024.
Naslov: Redakcija