Zastava Bosne i Hercegovine

Danijela Golić - intervju
Email Print


Izazovi ženskog preduzetništva

Danijela Golić za Pravni komplet

Paragraf intervju - NOVEMBAR 2019



Sekcija za žensko preduzetništvo u Privrednoj komori Srbije oformljena je u novembru 2018. godine sa ciljem osnaživanje žena preduzetnica. Pridružila sam se radu Sekcije jako brzo po osnivanju i preuzela na sebe kreiranje vizuelnog identiteta Sekcije. Uradila sam idejno rešenje za naš logo i pokrenula strane na društvenim mrežama preko kojih komuniciramo sa pratiocima na dvevnom nivou. Na našim stranama pratioci mogu da se informišu o aktivnostima Sekcije i o aktuelnim programima u Sekciji i Privredi uopšte. Učlanjenje je besplatno a mogućnosti su velike.

Na moje veliko zadovoljstvo i na osnovu truda uloženog prethodne godine na proslavi prvog rođendana Sekcije sam imenovana za potpredsednicu Sekcije što mi predstavlja veliku čast ali ujedno i veliki osećaj odgovornosti. Sve aktivnosti Sekcije su usmerene na osnaživanje žena u poslu i u narednom periodu ćemo raditi na tom polju i dalje.


Kao stalna članica Sekcije a uz pomoć Branislave Simanić, direktorke Sektora za Preduzetništvo u Privrednoj komori Srbije, pokrenula sam projekat pod nazivom Mala škola preduzetništva - digital za nju.

Projekat je kreiran kroz 15 besplatnih radionica koje su se održavale u periodu od aprila do juna 2019. godine u Privrednoj komori Srbije a obuhvatale su teme koje su interesantne preduzetnicama koje započinju poslovanje i onima koje već posluju.

Interaktivne radionice su bile posvećene temama koje doprinose unapređenju preduzetništva a u vezi su sa izazovima sa kojima se preduzeća svakodnevno susreću. Polaznice naše škole su imale priliku da prisustvuju radionicama Engleskog jezika, Microsoft Office-a, Izrade biznis plana, Izvorima finansiranja, Unapređenju veština komunikacije, Finansijama, Pravnim savetovanjem kao i radionicama na temu Društvenih mreža koje sam vodila.

Interesovanje za radionice je bilo veliko i uspeli smo da obezbedimo da ih pohađa preko 200 polaznica i zaista smo zadovoljne utiscima koje su na završnom koktelu podelile sa nama, ispunili smo i njihova a i naša očekivanja.


Ono što je interesantno vezano za projekat koji sam vodila u Privrednoj komori Srbije je da sam imala priliku da razgovaram sa mnogim preduzetnicama koje su podelile izazove sa kojima se svakodnevno susreću u poslovanju. Veliki broj firmi koji se danas registruje u Srbiji, registruju uglavnom osobe koje za početak planiraju samostalno da vode posao. I to je ono što predstavlja pravi izazov.

One nemaju dovoljno znanja da se bave svim aktivnostima koje idu uz dobru poslovnu ideju, a te aktivnosti podrazmevaju i razumevanje finansija, računovodstva, marketinga i pravnog aspekta poslovanja. Ako i poseduju neka znanja onda nemaju dovoljno vremena da se time bave na dnevnom nivou, a nisu ni u prilici da plate velike iznose novca da neko to uradi za njih.

Pored ovoga i nedovoljna informisanost, pre svega o mogućnostima finansiranja, tj. izvorima finansiranja kao i neprekidna potreba za edukacijom su veliki izazovi za preduzetnice. Upravo tome i služi Sekcija kao instrument povezivanja preduzetnica sa PKS i privredom uopšte.


Svi koji imaju svoje biznise susreću se se raznim izazovima ali žene su uglavnom suočene i sa dodatnim zbog njihovog pola. Preduzetnice koje su ujedno i majke suočavaju se sa dodatnim izazovom adekvatnog korišćenja vremena, energije i resursa. Baš zbog toga žene imaju životne veštine koje su dodatno korisne u poslovanju. Odlične su u networkingu, i poseduju mnogo bolje veštine kada je pregovaranje u pitanju.

Takođe ono što je ženama mnogo bliskije je i sposobnost multitaskinga, i u poslovanju su dosta konzervativnije, opreznije i njihova predviđanja su uglavnom preciznija. Nedovoljna povezanost i informisanost su najveće prepreke u poslovanju.

Prevazilaženje ovih prepreka podrazumeva Stvaranje snažne mreže podrške upravo tome i služi Sekcija za žensko preduzetništvo, nije uvek lako naći pravu mrežu za podršku, ponekad je i sâm momenat da znate gde da tražite podršku dovoljan za napredak.


Ono što mi je u planu u narednom periodu je pokretanje Samita žena Lidera - pod nazivom Digital za nju koji će se održati krajem februara.

Samit predstavlja platformu osmišljenu tako da bude izvor inspiracije, edukacije i podrške koji povezuje i osnažuje žene i pomaže im da prepoznaju njihov potencijal i ostvare poslovne ciljeve.

Na Samitu očekujemo prisustvo preko 200 žena, profesionalaca koje će imati priliku da u dva dana učestvuju u razgovorima, predavanjima, panelima i uspešnim preduzetničkim pričama.

Žene iz cele Srbije će imati priliku da se upoznaju i sarađuju sa drugim talentovanim ženama sličnih preduzetničkih ciljeva sa kojima će podeliti novine u poslovanju.

Učesnice će imati pristup stručnim programima, radionicama, mentorskim sesijama, umrežavanju i spa užitku najnovijeg Wellnes hotela u Srbiji.

Moj savet za uspeh je da ostanete na pravom putu, upijate sav feedback, filtrirate svu buku, učite na vašim greškama i trudite se da ih ne ponavljate. Ali šta god da radite, da ne odustajete.


Kada počnete da radite sa svega 18 godina a svoju prvu firmu otvorite sa 22 godine sasvim je izvesno da imate jako izražen preduzetnički duh. Kompanija CPA Solution je druga u nizu kompanija koje sam pokrenula a posluju uspešno još od 2001. godine.

Kompanija je nastala 2014. godine sa idejom da se biznisima pruži podrška od momenta osnivanja. Naše usluge su namenjene kompanijama iz svih grana privrede kao mogućnost za unapređenje poslovanja, kroz objedinjeni spektar aktivnosti. Svaki naš klijent ima na raspolaganju svog savetnika koji brine o njegovom poslovanju.

Mi pružamo podrušku malim i srednjim preduzećima, kao i preduzetnicima, tako što im ostavljamo vremena da se bave stvarima koje vole i koje maksimizuju njihovu produktivnost a mi preuzimamo na sebe bavljenje aktivnostima od dnevne administracije, knjigovodstva, sastavljanja izveštaja, do izrade vizuelnog identiteta kompanije, kreiranje i upravljanja nalozima na društvenim mrežama, izradom i održavanjem sajtova.

Kada imate pouzdan sistem podrške to se pozitivno odražava i na vaš proizvod ili uslugu i uopšteno na vaše poslovanje.



Email Print